O mojoj omiljenoj rasi

Published on 08:29, 04/21,2017

Moja omiljena rasa je Maltezer. To je kucni pas. 

 Poreklo ovog psa je, nesumnjivo, iz starog Egipta. Pronađene su statuete ovog psa prave dlake u grobu iz vremena vladavine Ramzesa II. Takođe ga je opisao grčki geograf Strabon oko 150. godine pre n. e.

 

 Svoje ime najverovatnije duguje Malteškom ostrvu, gde se mogao nabaviti kod moreplovaca pristiglih iz Egipta. Zbog toga što se nalazi na čuvenoj tapiseriji Dame iz Likorna, vekovima je bio veoma cenjen. 

Moglo bi se pomisliti da je malteški pas dosta sličan onim od koga vodi poreklo, ali je svakako bio podvrgnut ukrštanjima sa drugim patuljastim rasama da bi bio nižeg rasta i da bi mu se poboljšale izvesne estetske crte. 

Smešan, provokativan, nežan, malteški pas je živahnog temperamenta je veoma šarmantan pratioc, veoma vezan za svog gospodara. Njegove najbolje osobine su velika snaga i neumornost. Njegova luksuzna dlaka traži veliku negu. 

Čak i da nije više u modi, malteški pas ostaje jedna od najrasprostanjenijih i najprestižnijih rasa za uživanje. Kreće se naročitim kasom koji navodi na pomisao da lebdi, dok uspravljen vrat stvara utisak da mu je glava zabačena unazad. 


Vrste pasa

Published on 08:17, 04/21,2017

Postoje razne vrste pasa a to su:

1: Cunjevci i Aporteri

2:Gonici

3:Hrtovi

4:Jazavicari i terijeri

5:kucni psi

6:nordijski psi i spicevi

7:pastirski psi cuvari

8:pincevi i snauceri

9:paticari

10:retriveri

11:molosi